דיפון נחלים ותעלות ניקוז בבטון מחורר לשימור מים וצומח

המים בזרימתם באפיקי נחלים ותעלות מפעילים כוחות גזירה על פני האפיק. כוחות אלו גורמים לסחיפה של חלקיקי קרקע ולהרס פני האפיק.
בקרקעות סילט סחיפה זו מתרחשת כבר במהירויות זרימה נמוכות מאד של 20 ס"מ לשנייה ואילו בקרקעות חרסית תתרחש הסחיפה רק במהירות העולה על 1.20 מ' לשנייה הנחשבת גם היא למהירות נמוכה, שכן באפיקים רבים נוצרות מהירויות גבוהות של 2.5-5 מ' לשנייה ולעיתים אף מהירויות גבוהות מאוד של 5-15 מ' לשנייה.
כדי להגן על פני קרקע האפיק מפני כוחות הסחיפה מצפים אותה באופן שזרימת המים באפיק לא תגזור את חלקיקי הקרקע.
נכתב ע"י: יואב הדר, מנכ"ל הדר מערכות ייצוב ופיתוח נוף בע"מ

ייצוב בצמחייה

ציפוי האפיק בצמחייה מאפשר מהירויות זרימה גבוהות יותר: 1.9 מ/ש' בצמחייה דלילה, 2.5 מ/ש' בצמחייה מבוססת ו-3.1 מ/ש' בצמחייה צפופה. מעבר ליתרון ההנדסי הזה, הרי שלייצוב בצמחייה יש גם יתרונות נופיים ואקולוגיים. תמ"א 35 קבעה כי מערכת הנחלים הארצית תשמש כרשת צירים הנושאת על גבה תפקודים מרכזיים של עורקי זרימה, ערכי טבע, שמירה וטיפוח של בתי גידול אקוטיפיים, ריאות ירוקות, שטחי חיץ ושטחי פנאי ורווחה לאוכלוסיה.

ייצוב באבן ובבטון

על מנת לאפשר מהירויות זרימה גבוהות יותר מאלו של ייצוב בצמחייה, מקובל לדפן את אפיק הנחל או התעלה באבנים ענקיות (בולדרים), או לחלופין לצפות את האפיק בשכבה רציפה של בטון.
ההשלכות הסביבתיות קשות: דיכוי צומח הנחלים, מניעת מעבר מים לאקוות, הגברת החציבה היוצרת צלקות בנוף, מראה נחל "תעשייתי" הזר לסביבה הטבעית ועוד…

ייצוב בבטון מחורר

על מנת להקטין את הפגיעה הסביבתית של ציפוי האפיק בבטון ואבן החלו לצפות את האפיקים באריחי בטון מחוררים. אולם מאחר שאריחים אלו היו קטנים מידי ולפיכך גם קלים, הם נסחפו במהירויות זרימה גבוהות. נעשו מספר ניסיונות לפתרון הבעיה בדרך של קשירת האריחים זה לזה, אולם מחשבה חדשה הובילה לפתרון "מחוץ לקופסה" של יציקה באתר של בטון מחורר ע"י שימוש ביריעות בד דו שכבתיות (מזרנים) המנופחות בבטון באתר הנחל.

מזרני בד בטון

מזרני הבד נתפרים מראש בהתאם למידות האפיק ונפרשים על פני האפיק כשקצותיהם מוטמנים בתעלות עיגון שנחפרו מראש. באמצעות משאבת בטון ממולא המזרן בבטון דק גרגר, המזרן מתנפח ומגיע לצורתו הסופית.
קיימים מזרנים מדגמים שונים כל דגם מתנפח למרקם המיוחד לו ולעובי הנדרש בהתאם לצורה המועדפת ובהתאם למהירות הזרימה הצפויה.

מזרני בד בטון משולבי צמחייה

בכל החורים שבבטון ניתן לבסס צמחייה, אלא שעל מנת לקבל צמחייה משמעותית כמו בטבע יש חשיבות ליחס שטח החורים הפתוחים, לעומת שטח הבטון האטום, נושא זה נבדק בניסוי השוואתי בנחל חרוד. השימוש במזרני בד בטון משולבי צמחייה מאפשר לבצע דיפון קשיח בבטון יחד עם שמירה על הצומח הטבעי או המתורבת עד למהירות זרימה של 5.3 מ/ש'.
השימוש במזרני בד בטון מחלחלים ומשמרי מים אך ללא צמחייה מאפשרים מהירות זרימה של עד 15.9 מ/ש'.